09.03.2018

Byte av foder höjde avkastningen till nya nivåer

För drygt ett år sedan tog Timo Mäkinen emot åtta dikor av limousineras till sin gård. Den första sommaren bjöd på en hel del oväntade upplevelser, men redan nu på vårvintern flyttade det in fem dikor till. ”Uppfödning av dikor är ett trevligt arbete”, kommenterar Timo Mäkien, som har en lång erfarenhet som hönsfarmare i bakfickan. Dikorna och en småskalig uppfödning av kornas tjurkalvar har blivit ett gott komplemet till verksamheten på den mångsidiga gården i Palus by i Kullaa. På samma tomt samsas ett hönshus, ett fårhus och en tvätteritjänst. Idag har gården satsat på direktförsäljning av ägg, men i framtiden planerar man utvidga till att också sälja ekokött direkt från gården.

Slickstensämbarna är populära bland dikorna året om

”Vi öppnade i tiden vår diskussion med funderingar kring ett lämpligt stängselmaterial”, säger Eija Jaakola-Nummelin, sakkunnigsäljare inom köttnötsuppfödning, som också har erfarenhet av dikoproduktion från sin hemgård. Det var på rekommendation av Eija som gården beslöt att pröva på Slickstensämbar Emo som tillskott till den fria utfodringen med vallensilage. Slickstensämbaret passar också som mineralfoder åt gårdens tjurkalvar.” Djuren har gillat slickstensämbaren och mår bra” sammanfattar Timo Mäkinen ”och det är också praktiskt när man kan följa mineralåtgången på betet”.

Betessäsongen är extra lång på ekogårdar. ”I fjol somras släppte vi ut korna i maj och ännu i december fick de vistas ute i rastgård. Till all tur har vi åkrar som bär bra”, konstaterar Timo Mäkinen. Gården har så mycket åker att man får allt ensilage åt dikorna från den, trots att man skördar bara en gång. Man odlar ett ensilage med mångsidig sammansättning som djuren verkar uppskatta högt. Som kraftfodertillskott används havre, men nu har de dräktiga korna klarat sig med enbart ensilage plus slickstensämbar. En kombinerad produktion har sina goda sidor: hönsgödsel passar som tillskottsgödsling för vallen, och dikor och får samsas gott på samma beten. ”Om det uppstår hotsituationer ställer sig dikorna i en skyddande ring runt fåren”, säger husfar. Det är ännu långt till sommarens betesperiod, men när kölden knäpper i knutarna njuter dikorna på sin halmbädd av vårsolens första strålar.