CreAMINO® on luonnollinen kreatiinin lähde

CreAMINO® jatkaa Suomen Rehun pitkäjänteistä rehujen kehitystyötä ja on seuraava askeleemme kohti kannattavampaa broilerinlihantuotantoa. Rehunmuuntosuhde on broilerintuotannon talouteen eniten vaikuttava tuotantomuuttuja, sijoitus tehokkaaseen rehuun maksaa itsensä lihatuloissa takaisin korkojen kanssa.

Uusi kreatiininlähde broilereiden rehuun

Kreatiini on parin viime vuosikymmenen ajan ollut yksi tutkituimpia ja käytetyimpiä urheilijoiden ravintolisiä. Viimevuosina kreatiinia on tutkittu myös mm. ihmisten lihasrappeumasairauksien hoidossa lupaavin tuloksin. CreAMINO® on luonnollinen kreatiinin lähde ja hyväksytty rehulisäaine. Se on aminohappohappojohdannainen, kemialliselta nimeltään guanidiinoetikkahappo, ja kreatiinin esiaste, josta elimistö muodostaa kreatiinia liittämällä siihen metyyliryhmän luonnollisen kreatiinisynteesin viimeisessä vaiheessa. CreAMINO® on hyvin lämmön kestävänä ja käyttöturvallisena järkevä valinta rehuun lisättäväksi kreatiininlähteeksi.

CreAMINO®n toimintamekanismit ja sen käyttäytyminen linnun elimistössä tunnetaan hyvin. Tiedetään, että CreAMINO® imeytyy ravinnosta tehokkaasti ja nostaa lihassolujen kreatiini- ja kreatiinifosfaattipitoisuuksia. CreAMINO® imeytyy ruuansulatuskanavasta sellaisenaan ja siitä muodostuu broilerin elimistössä kreatiinia. Koska CreAMINO®n ansiosta kaikkea kreatiinia ei tarvitse tuottaa arginiinista ja glysiinistä, CreAMINO® säästää näitä aminohappoja muihin elimistön tarpeisiin. Arginiini on linnuille välttämätön aminohappo ja glysiini puolivälttämätön aminohappo. CreAMINO® siis tyydyttää kasviravinnolla kasvatettujen broilereiden kreatiinin tarpeen ja turvaa osaltaan myös lintujen arginiinin ja glysiinin riittävyyttä. Yksi arginiinin tärkeimmistä tehtävistä elimistössä on verenpainetta ja verisuonten laajenemista säätelevän typpioksidin muodostuksessa, joten sen riittävyys vaikuttaa myös eläinten terveyteen ja hyvinvointiin.

CreAMINO®a on sen kehitystyön aikana tutkittu runsaasti. Suomen Rehun MTT:lla teettämässä tutkimuksessa tulokset olivat erinomaiset: CreAMINO®-lisää saaneissa ryhmissä kasvu parani keskimäärin 3,5 % ja rehunmuuntosuhde 3,9 % verrattuna kontrollirehua saaneisiin ryhmiin. Euroopassa ja muualla maailmassa tutkimuslaitoksissa ja käytännön tilakokeissa saadut kokemukset CreAMINO®n käytöstä ovat niin ikään hyviä; CreAMINO® on parantanut broilereiden elopainon kasvua keskimäärin 2,1 %, rehunmuuntosuhdetta 2,9 % ja rintalihan saantoa 2,6 %.


Lisätietoa kreatiinista

Kreatiinia on niin linnun kuin ihmisenkin soluissa luonnostaan. Elimistön kreatiinista noin 95 % on lihassoluissa, joissa se osallistuu solun energia-aineenvaihduntaan. Kreatiini muodostaa fosforin kanssa korkeaenergisen molekyylin fosfokreatiinin, joka toimii solun energiavarastona ja -välittäjänä. Fosfokreatiiniin varastoitunut energia saadaan nopeasti solulle käyttökelpoiseen muotoon ATPksi (adenosiinitrifosfaatiksi).

Kreatiini myös sitoo soluihin elintärkeää vettä, joka tehostaa ravintoaineiden kuljetusta soluihin. Tällä tavoin kreatiini myös tehostaa lihaksen kasvua.

Elimistö valmistaa kreatiinia kolmesta aminohaposta; glysiinistä, arginiinista ja metioniinista. Näistä metioniini ja arginiini ovat siipikarjalle ns. välttämättömiä aminohappoja, joita elimistö ei itse syntetisoi lainkaan ja joita siksi on saatava ravinnosta päivittäin. Tällaisten aminohappojen vajaus voi rajoittaa optimaalista kasvua. Osa elimistön kreatiinin tarpeesta voidaan saada myös ravinnosta, mutta vain, jos ravinnossa on eläinkunnantuotteita, sillä kreatiinia ei ole lainkaan kasvikunnan tuotteissa.