Raaka-aineiden laadunvalvonta

Laadukkaan rehun lähtökohta on laadukas raaka-aine. Raaka-aineen laatu lähtee toimittajan tarkalla valinnalla. Kaikkien potentiaalisten riskiraaka-aineiden toimittajat tarkistetaan auditoinnein. Tähän ryhmään kuuluvat mm valkuaisraaka-aineet, kasviöljyt ja rasvat sekä esiseokset. Meillä on myös käytössä kaikki analyysitulokset omistajamme DLA:nhankkimista raaka-aineista.

Maahantuotavat raaka-aineet pysäytetään satamavarastoon karanteeniin kunnes niistä on saatu negatiivinen salmonellatulos sekä ulkopuolisesta laboratoriosta että omasta laboratoriostamme. Maahantuotavat raaka-aineet tutkitaan salmonellan osalta joko tiheydellä 1/50 tonnia tai 1/25 tonnia. Tämä tarkoittaa, että tyypillisestä tuontilaivasta tehdään 50 tai 100 analyysia, joiden kaikkien tulee olla negatiivisia salmonellan osalta ennen kuin rehuraaka-aine voidaan vapauttaa käyttöön.

Salmonella-analyysin lisäksi teemme kaikista tuontiraaka-aineista koostumusanalyysin. Näitä tietoja käytetään rehujen suunnittelussa. Lisäksi tehdään erillisen ohjelmaan mukaan muita analyyseja riskiarvioinnin perusteella, esim. GMO soijarouheesta ja tietyistä rapsirouheista, aflatoksiini maissista, dioksiini tuontijuurikasleikkeistä ym.

Kaikista raaka-aineista otetaan näyte vastaanoton yhteydessä rehutehtaalla. Näytteet tutkitaan aina aistinvaraisesti ennen kuin niille annetaan vastaanottolupa. Kotimaiset raaka-aineet toimitetaan laboratorioon analysoitavaksi erillisen ohjelman mukaan. Viljaerät analysoidaan eräkohtaisesti; kosteus, koostumus (valkuainen) NIT-laitteella ja esim.  DON-hometoksiini vastaanotettavista kauroista.