Nopeasti märehtijäksi

Vasikan alkukasvatuksen yksi tavoite on muuttaa vasikka kohtuullisen nopeasti märehtijäksi. Vasikan tehokkain kasvun vaihe on sen 3 ensimmäistä kuukautta. Tämän ajan hyvällä kasvulla vaikutetaan pitkälle koko eläimen elinikäistuotokseen. Kolmen kuukauden ikään asti vasikan ruokinta voidaankin pitää lähes vapaana sekä väki- että karkearehun suhteen. Tällöin alkukasvun potentiaalista saadaan paras hyöty.

Alkukasvatuksessa tärkeää on:

 • Juotto ja vasikan kehittyminen märehtijäksi. Mitä nopeammin vasikasta kehittyy märehtijä, sitä nopeammin se voidaan vieroittaa juotosta. Juottokauden pituudella on kannattavuusmerkitystä, sillä juotto on kasvatuksen kallein vaihe.
 • Ruokinnalla ja rehustuksella voidaan vaikuttaa sekä vasikan märehtijäksi kehittymiseen että sen terveyteen.
 • Varmistaa vasikan hyvä terveys ja nopea kasvu sekä sitä kautta hyvä vasikka-aines jatkokäyttöä varten.
 • Hyvinvoiva vasikka! Hyvinvoivan vasikan tuntomerkit ovat: kiiltävä karvapeite, lihaksikas, virkeä ja utelias.

Elintärkeä ternimaito

Tärkein asia vastasyntyneelle vasikalle on ternimaito. Se sisältää runsaasti vitamiineja ja valkuaista. Siinä on myös emän ruumiissa kehittyneitä vasta-aineita, jotka suojaavat vasikkaa tautitartunnoilta. Ternimaidon avulla muodostunut passiivinen vastustuskyky bakteereja ja viruksia vastaan kestää 3-4 viikkoa. Vasikan oma aktiivinen vastustuskyky alkaa vasta myöhemmin. Siten vastustuskyky on alimmillaan heti syntymän jälkeen sekä 4-10 viikon iässä, eli juuri vieroituksen aikaan.

Ternimaidon hygieenisestä laadusta huolehtiminen on tärkeää, sillä ensimmäiset hetket suolistossa on avoin kanava yhtälailla taudinaiheuttajille, kuin tärkeille vasta-ainemolekyyleillekin. Ternimaidon vasta-ainepitoisuus kannattaa aina tarkistaa kolostrometrillä, jotta riittävä vasta-aineiden saanti turvataan. Pakastimessa kannattaa olla varalle aina hyvälaatuista ternimaitoa etenkin hiehojen ja maitoa valuttelevien lehmien vasikoita varten. Muista sulattaa ternimaito käyttämällä mikron sulatustehoa tai vain lievää 40-45 °C lämpöä vesihauteessa.

Ensimmäinen annos ternimaitoa tulee juottaa mahdollisimman nopeasti syntymän jälkeen ja viimeistään 4 tuntia syntymästä, jotta vasikan vasta-aineiden saanti varmistetaan. Ternimaitoa on suositeltavaa juottaa ensimmäisinä elinpäivinä sen verran, kun vasikka kerralla juo vähintään kolmesti päivässä. Tämän jälkeen ternimaitoa kannattaa juottaa 1-1,5 litraa 2-3 kertaa päivässä.


Vasikan ruuansulatuskanavan kehitys

Vasikan ruuansulatuskanavan kehityksessä on kolme kehitysvaihetta

 • Nestemäisen ravinnon käyttäjä
 • Siirtymävaihe
 • Märehtijä

Aluksi juoksutusmaha on 2/3 mahojen kokonaistilavuudesta ja noin 5 % vasikan painosta. Maito sulatetaan vasikan omien entsyymien avulla. Juotettaessa vasikalle muodostuu märekouru (= etumahojen seinämän kanava), jota pitkin maito menee pötsin ohi suoraan juoksutusmahaan. Märekourun muodostuminen vaatii oikean juottotekniikan:

 • Vasikan valmistautuminen juottoon (juottoon liittyvien äänten kuuleminen, hajut yms.)
 • Juoman oikea lämpötila
 • Juoman koostumus
 • Oikea juottoasento

Jos märekouru ei toimi, maitoa joutuu pötsiin.

Pötsin kehitystä voidaan nopeuttaa ruokinnan avulla. Hyvälaatuinen karkearehu kehittää pötsin lihaksistoa ja liikkeitä. Väkirehu saa pötsissä käyntiin voi- ja propionihapon tuotannon, mikä nopeuttaa pötsipapillien kehitystä ja kasvattaa niiden imeytymispinta-alaa. 

Märehtimisjaksot käynnistyvät 2-3 viikon iässä. Vasikka alkaa käyttää hyväkseen pötsissä syntyviä haihtuvia rasvahappoja 3-8 viikon iässä. Etumahojen liikkeet alkavat 6-8 viikon iässä.  Pötsin pieneliöstö on vakiintunut 10-12 viikon iässä.


Vasikalle optimaaliset olosuhteet

Karjakoon kasvu on tuonut lisää haasteita vasikan kasvatukseen, sillä tautipaine on suurempi isoissa karjoissa. Vasikoiden siirtäminen erilliseen rakennukseen tai igluihin vähentää tautipainetta, samoin vasikoiden ryhmäkoon pienentäminen.

Lämmintä tilaa tärkeämpää on taata vasikalle vedoton ja hyvin kuivitettu makuu-alue sekä mahdollisuus olla kosketuksissa toisiin vasikoihin. Puhtaudesta ei vasikoiden karsinoissa tulisi tinkiä. Vasikkakarsinan tulisi olla niin puhdas, että ihminenkin voisi karsinassa nukkua. Vapo kuiviketurvelevyt ovat hygieeninen kuivikevalinta vasikkakarsinoiden puhtaanapitoon.