Sopiva tukee eläinten terveyttä ja hyvinvointia

Ravitsemus on tärkeä osa eläimen hyvinvointia. Korkeatuottoisen lehmän aineenvaihdunta on nopeaa, mikä osittain heikentää ravintoaineiden imeytymistä ja haastaa ruokinnan onnistumisen.  Hivenaineiden vähäinen saanti tai heikko imeytyminen näkyy pahimmillaan puutosoireina, kuten lihasrappeumana tai struumana, mutta useimmin esiintyvät lievemmät hivenaineiden puutokset heikentävät mm. vastustuskykyä ja hedelmällisyyttä sekä alentavat maitotuotosta.
Tasapainoinen energian ja valkuaisen saanti on kuntoluokan, tuotostason ja terveyden säilymiseksi lehmillä välttämätöntä. Usein korkeatuottoisen lehmän ruokinnassa on kuitenkin perusruokintaratkaisuilla vaikeaa täydentää ruokintaan esimerkiksi samanaikaisesti riittävästi energiaa ja sulavia kuituja. 
Sopiva-tuotteet suunnitellaan täydentämään tilanne kotoisia rehuja. Karjan päivittäinen ravintoaineiden saanti niin energiapitoisuuden kuin kivennäis- ja hivenaineidenkin osalta vastaa tarvetta eikä yli- tai aliruokinta kuormita elimistöä. 

Sopivilla vähennät ympäristön kuormitusta
Sopiva-tuotteiden raaka-aineet valitaan täydentämään tilanne kotoisia rehuja. Kun tilalla on käytössä omaa viljaa runsaasti, voidaan ruokintaa esimerkiksi täydentää viljattomilla täydennysrehuilla. Tilalle tuodaan vain niitä raaka-aineita ja ravintoaineita, joita tarvitaan ja samalla vältytään turhilta tuotteiden kuljetuksilta. 
Sopiva-kivennäinen suunnitellaan karjan kaikkien vitamiini-, kivennäis- sekä hivenainetarpeiden mukaan eikä erillisten vitamiinilisien käytölle ole tarvetta. Kotoisten rehujen laadun perusteella täsmällisesti suunniteltu kivennäinen säästää ympäristöä. Kivennäisaineita, kuten fosforia, annostellaan tarvetta vastaavasti, jolloin ympäristöön lannan mukana ajautuvien kivennäis- ja hivenaineiden määrä vähenee. 

Annostelun helppoutta

Sopiva -tuote suunnitellaan täysin tilasi tarpeiden mukaan. Rajoitukset esimerkiksi tuotteen olomuodon ja käyttömäärän suhteen huomioidaan tuotetta suunniteltaessa. Esimerkiksi kivennäinen voidaan suunnitella niin, että yksi kivennäissäkki (20 kg - 25 kg) vastaa seosrehuun sekoitettavaa päivittäistä 60 lehmän kivennäistarvetta. Tarkalla annostelulla varmistetaan riittävä kivennäis- ja hivenaineiden saanti joka päivälle vuodessa.

 

Lue lisää Sopiva-tuotteiden suunnittelusta ja valmistuksesta