Yksinkertaiset ruokintaratkaisut arvokkaita monimuotoisessa tuotannossa

Emolehmät nauttivat kevättalven lämmittävistä auringonsäteistä.

Mäkisen Timon tilalle saapui reilu vuosi sitten kahdeksan limousine emolehmää. Kaikenlaista tapahtumaa mahtui ensimmäiseen kesään, mutta jo nyt kevättalvella emoja muutti tilalle viisi lisää. ”Tämä emolehmien pito tuntuu mieluisalta työltä”, kommentoi Timo Mäkinen pitkäaikaisena kanafarmarina. Emolehmät sekä pieni muotoisesti niiden sonnivasikoiden kasvatus täydentävät hyvin monipuolisen maatalousyrityksen tarjontaa Paluksen kylässä Kullaalla. Samalla tontilla toimii kanala, lampola sekä pesulapalvelu. Nykyisellään tila on panostanut kanamunien suoramyyntiin, mutta tulevaisuuden suunnitelmissa on myös laajentaa luomulihan suoramyyntiin.

Nuolusangot maittavat emoille ympärivuoden

”Aikanaan emolehmäkeskustelumme lähti liikkeelle sopivista aitaustarvikkeista”, mainitsee nautatila asiantuntijamyyjä Eija Jaakola-Nummelin, jolle emolehmätuotanto on tuttua myös kotitilalta. Eijan suosituksesta tila lähti myös kokeilemaan Nuolusanko Emoa täydentämässä vapaata nurmisäilörehuruokintaa. Nuolusanko Emo sopi täydentää myös tilan sonnipoikien kivennäisruokintaa. ”Nuolusangot ovat kelvanneet hyvin ja eläimet voivat hyvin”, tiivistää Timo Mäkinen, ”myös laitumella niiden kulutuksen seuranta on kätevää”.

Laidunkausi on luomutilalla erityisen pitkä. ”Viime kesänä aloitettiin toukokuussa ja emot jaloittelivat vielä joulukuulla. Onneksi pelto kantaa täällä erityisen hyvin”, toteaa Timo Mäkinen. Säilörehua emoille saadaan riittävästi reilulta peltopinta-alalta, vaikka korjuukertoja on vain yksi. Emoille monipuolisiin nurmilajeihin perustuva säilörehu näyttää maittavan erinomaisesti. Väkirehulisänä käytetään kauraa, mutta nyt pelkkä säilörehukin on riittänyt nuolusankojen kanssa tiineille emoille.

Yhdistelmätuotannolla on puolessa: kananlanta sopii täydentämään nurmien lannoitusta sekä lampaat ja emot sopivat mainiosti samalle laitumelle. ”Emot tekevät lampaille pelottavissa tilanteissa suojaavan ringin ja ovat samaa porukka”, naurahtaa isäntä. Kesän laidunkauteen on vielä matkaa, mutta pakkasten paukkuessa emolehmät nauttivat olkipatjalla täysin rinnoin kevät auringon ensipisaroista.