Rehunvaihto nosti tuotoksen uusiin lukemiin

Tuomo ja Marjo Vanhala onnistuivat nostaman tuotosta uusilla rehuilla

Tuomo ja Marjo Vanhalan tilalla Kokkolan Ullavalla on saatu maitomäärä nousuun rehunvaihdon jälkeen. 50 lypsävän lehmän robottipihatossa siirryttiin Suomen Rehu -tuotteisiin syksyllä 2016. Käyttöön otettiin seosrehun sekaan tilakohtaisesti suunniteltu mureinen Sopiva®, robotin houkutusrehuksi Auto-Krossi I ja kivennäiseksi Lypsy-Namino. Apuna rehujen vaihdossa oli Hankkijan asiantuntijamyyjä Jukka Heinonen.

Edellisen rehutoimittajan aikana lehmien päivämaidot pysyivät tasaisesti 30–34 litran tasolla. Halu nostaa tuotosta ja kokeilla uusia rehuja sai tilan vaihtamaan Hankkijan rehuratkaisuihin. ”Rehunvaihdolla haettiin hyötyä. Rehujen hinta ei ollut halvempi, mutta tavoiteltu hyöty saatiin”, kertoo Marjo Vanhala. Nopeasti vaihdon jälkeen lehmien keskituotos nousikin jopa 38 litraan päivässä. ”Maitomäärän nousu oli positiivinen asia, paras lehmä lypsi jopa 70 litran päivämaitoja”, jatkaa Tuomo Vanhala. Maidon pitoisuudet säilyivät ennallaan läpi ruokinnan muutoksen, rasva noin 4 % ja valkuainen noin 3,4 %.

Tilan laadukas paaliin tehty säilörehu ja tilakohtaisesti suunniteltu Sopivarehu mahdollistivat tuotoksen nousun. Uusi ruokinta oli myös aikaisempaa energiapitoisempi. Tällä hetkellä keskimääräinen päivätuotos on 35 litran tasolla, mutta tila uskoo, että kerran saavutettu huippu on mahdollista saada takaisin. ”Kun saadaan laadukas säilörehu tehtyä ja säädetään hieman Sopivaa kohdalleen, niin potentiaalia on”, toteaa Marjo. ”Kiertoa ja lypsykäyntejä pitäisi parantaa myös”, hän jatkaa.

Mureen olomuotoinen Sopivarehu on toiminut hyvin seoksessa. ”Mure ei juuri lajitu. Mitä hienompaa se on, niin sitä paremmin toimii”, kertoo Marjo. Kiinteä rehusekoitin sekoittaa ja mattoruokkija jakaa lehmille tuoretta seosrehua 8 kertaa päivässä.

Vuonna 2012 valmistuneeseen robottipihattoon isäntäpari on tyytyväinen. Siirtymä parsinavetasta robottilypsyyn oli suuri, mutta jälkikäteen ajatellen oikea päätös. ”Käyttöönotto sujui hyvin, vaikka aikaa navetassa aluksi menikin”, muistelee Marjo. Hiehojen kasvatuksen tila on ulkoistanut. Tiineet hiehot palaavat tilalle viimeistään 2-3 kuukautta ennen poikimistaan totuttelemaan tulevaan elinympäristöönsä.