Luomulehmä lypsää monipuolisilla rehuilla

Ilmajoen Nopankylässä tuotetaan luomumaitoa hyvällä otteella! Simo Perälän ja Maarit Nopan kolmen lypsyrobotin ja 170 lehmän maitotila on vakiinnuttanut keskituotoksen 10 000 litraan. Ayrshire-karja muutamien holstein- ja suomenkarjayksilöiden kanssa lypsää tällä hetkellä 30 litran päivämaitoja. ”Karjassa on kausivaihtelua, mutta alle 30:n emme päästä päivämaitoja tippumaan”, kertovat Maarit ja Simo. Litroja täytyy navetasta saada, etenkin kun luomumaidon ja tavanomaisen maidon hintaero on viime aikoina ollut kaventumaan päin.

Robottilypsyyn tilalla siirryttiin muutama vuosi sitten. Vuonna 2014 navettaan tuli kaksi lypsyrobottia, ja vuonna 2015 hankittiin vielä kolmas. Aikaisemmin tila oli ruokinnan osalta suunnilleen omavarainen, mutta investoinnin jälkeen omien rehujen rinnalle otettiin mukaan Luonnon Sopiva® -puolitiiviste. Sopiva on pitkäaikaisten kokemuksien avulla täsmätty toimivuuden suhteen kohdalleen. ”Pääosin lehmä ei mene robotille lypsylle vaan energiapitoisen rehun takia”, toteaa Simo. ”Lisäksi robotilta on tarjolla toinen myllärin tekemä seos, joka muodostuu härkäpavusta, kaurasta ja ohrasta. Oma seos lisänä on tuonut litroja lisää”, hän jatkaa.

Seoksen seassa on karkearehun lisäksi viljaa, rypsiä ja kivennäistä. Rypsin tila on yleensä viljellyt itse, ja puristanut omalla puristamolla. ProAgria tekee tilalle ruokintasuunnitelman. Luomutiloilla ruokintasuunnitelman noudattaminen on erittäin tärkeää. ”Sen avulla väkirehuprosentti ei mene yli sallitun 40 %:n. Meillä väkirehua on N. 30 %”, sanoo Simo.

Laatua pellolta ruokintapöydälle

Omien rehujen tuotanto nousee Simon ja Maaritin tilalla tärkeimmäksi asiaksi. ”Tilan kulmakivi sekä pellolla että navetassa on laadukas omien rehujen tuotanto. Haluan tehdä nurmipelloilta pääosin kolme satoa, jotta saan paljon ja monipuolista rehua ruokintaan. Ei pelkkää apilarehua vaan kaikenlaisia karkearehuja”, kertoo Simo nurmituotannosta. Navetan visiiriruokintapöytä

Lisäksi tila viljelee paljon herne-kaura -seoskasvustoa puitavaksi. Herne-kauraa on tänä vuonna 85 hehtaarin alalla. Kasvustot ovat onnistuneet hyvin, ja Simo Perälän mukaan ne ovat ruokinnallisesti tärkeitä: ”Ne tuovat valkuaisomavaraisuutta tilalle ja lypsätysvaikutus on hyvä. Kasvustot ovat myös komeita, joten niitä ei todellakaan tarvitse hävetä”. Luomutilalla on myös huolehdittu kasvustojen puhtaudesta kitkemällä rikkapesäkkeitä pois.

Rehutilaukset ja -toimitukset ovat sujuneet halutulla tavalla. Hankkijan asiantuntijamyyjistä tilaa auttaa Sopiva®-tuotteiden suunnitteluun erikoistunut Mari Korkiakangas. ”Hyvin on yhteistyö sujunut ja hoidettaviin asioihin on tartuttu” tilan väki kehuu.