Vastuullista nautojen valkuaisrehuruokintaa

valkuainen

 

Valkuaisruokinnasta on tänäkin talvena käyty julkista keskustelua. Suomi ei ole omavarainen valkuaisrehujen suhteen, vaan joudumme tuomaan niistä merkittävän osan. Nautojen valkuaisruokinta on kuitenkin vastuullisempaa kuin usein luullaan.

Suomalaiset naudat syövät pääasiassa rypsin tai rapsin valkuaista. Rypsiä ja rapsia viljellään Suomessa, mutta kotimainen tuotanto on vähäistä, alle kymmenesosa valkuaistarpeesta. Ikävä kyllä se on vähentynyt entisestään viime vuosina. Niinpä suurin osa rypsirouheesta ja puristeesta tuodaan lähialueilta Euroopasta. Laatu, gmo-vapaus ja salmonellattomuus tutkitaan jokaisesta Hankkijan käyttämästä rypsierästä.

Soijan käyttö nautarehuissa on hyvin vähäistä, prosentin luokkaa. Sitä on lähinnä vasikkarehuissa, joissa soijan hyvä sulavuus, aminohappokoostumus ja maittavuus ovat tärkeitä. Kaikki nautarehuissa käyttämämme soija on gmo-vapaata ja ProTerra-vastuullisuussertifioitua. Vastuullisuussertifiointi tarkoittaa, että soija on viljelty ympäristöystävällisesti, luontoa säästäen ja turvallisia viljelykäytäntöjä noudattaen.

Kotimaisen valkuaisen käyttö lisääntyy

Kotimaisten valkuaisrehujen tuotanto on lisääntynyt viime vuosina. Pohjoinen sijaintimme rajoittaa valkuaisrehuksi kelpaavien kasvien menestymistä, mutta palkokasvit selviytyvät Suomen olosuhteissa suhteellisen hyvin. Siksi niiden viljelyä on pyritty edistämään tutkimuksen, kasvinjalostuksen, neuvonnan ja kaupallisten toimijoiden yhteistyönä.

Tänä talvena kotimaisten palkokasvien, varsinkin härkäpavun, saatavuus on ollut jo ilahduttavan hyvä. Härkäpavun käyttö Suomen Rehun nautarehuissa on kaksinkertaistunut. Myös rehuherneelle olisi käyttöä, jos sitä olisi enemmän saatavissa. Luomunautarehuissa käytetään luomuhernettä tai luomuhärkäpapua.

Hernettä, härkäpapua ja muita typensitojakasveja voidaan hyödyntää myös kotoisen rehun tuotannossa ja siten vähentää rehuvalkuaisen ostotarvetta. Kasvuston korjaaminen säilörehuksi helpottaa palkokasvien käyttöä nautojen ruokinnassa.