Olympiaurheilijan tehopakkaus vastustuskyvyn ylläpitoon

Odotatko jo innolla talviolympialaisia Pyeongchangissa? Minä ainakin odotan! Ottaako Kaisa Mäkäräinen viimeinkin ensimmäisen olympiamitalinsa? Voittaako Iivo Niskanen kultaa 50 km:n perinteisellä? Montako mitalia Suomeen tulee? Ja kunhan nyt pysyisivät terveenä!

Niin…kunhan pysyisivät terveenä. Urheilijat sairastuvat tavallista pulliaista herkemmin, koska kova harjoittelu laittaa vastustuskyvyn koetukselle. Mitä urheilijat sitten tekevät estääkseen sairastumisen tärkeiden kilpailujen alla? Tärkeintä on ennaltaehkäisy: pysytellään kaukana flunssapesäkkeistä (jopa omasta perheestä!), ei kylmetetä itseä tai oteta riskejä ruokavalion suhteen. Saattaa kuulostaa liioittelulta, mutta talviolympialaiset ovat vain kerran neljässä vuodessa. Ja kun suorituskyky on viety äärimmilleen, elimistö on erityisen altis pöpöille. Miksi siis riskeerata?

Lypsylehmä vastaa jo nykypäivän huippu-urheilijaa. Korkeaan tuotostasoon pääseminen vaatii tarkkaa ruokintaa ja optimaalisia olosuhteita. Perusasioiden on oltava kunnossa – lehmät saavat laadukasta säilörehua täydennettynä tuotostasoon ja -vaiheeseen optimoiduilla väkirehuilla ja muilla täydennysrehuilla. Silloin pienilläkin asioilla on merkitystä. Korkean tuotostason myötä lehmän vastustuskyky on kuitenkin koetuksella ja eläin altistuu helpommin erilaisille sairauksille. Kun lehmä sairastuu, myös tuotos tippuu. Huippu-urheilija tekee kaikkensa välttääkseen sairastumisen, koska seuraukset voivat tulla kalliiksi. Mutta mitä lehmän vastustuskyvyn parantamiseksi voidaan tehdä?

Suomen Rehun filosofiana on jo vuosikymmeniä ollut kehittää luonnollisia rehuaineita, joiden avulla voidaan parantaa eläinten vastustuskykyä ja siten vähentää antibioottien ja muiden lääkkeiden käyttöä kotieläintuotannossa. Vaikka tuotteiden raaka-aineet ovatkin luonnosta, on niiden taustalla pitkä tuotekehitystyö lukuisine tutkimuksineen. Katteettomia lupauksia emme siis harrasta.

Tuotekehityksen tuloksena on syntynyt muun muassa patentoitu, Nastolassa valmistettava Progut®-rehuaine, jonka on tieteellisesti ja tilatasolla todettu parantavan sekä vasikoiden että lypsylehmien vastustuskykyä. Progut®:in käytön seurauksena lehmien maitotuotoksen on havaittu nousseen 1-1,8 kg päivässä ja maidon soluluvun laskeneen merkitsevästi (Gaffney ym., 2014). Vasikkatutkimuksessa puolestaan havaittiin Progut®:ia saaneiden vasikoiden veren vasta-ainepitoisuuksien nousseen rokotehaasteen jälkeen. Progut®-vasikoilla myös terveysluokka ja sonnan koostumus olivat parempia kontrolliryhmään verrattuna (Kim ym., 2011). Parantuneen vastustuskyvyn vaikutuksia voi olla hankala todeta, mutta Progut®in tulokset puhuvat puolestaan. Kun vastustuskyky on korkealla, ei ylimääräistä energiaa kulu tauteja vastaan taistellessa, vaan lisäenergia voidaan käyttää esimerkiksi maidontuotantoon ja kasvuun.

Ennaltaehkäisy tulee yleensä edullisemmaksi kuin sairauden hoito ja sen jälkeinen paranemisprosessi – kestää kauan, ennen kuin päästään samalle tuotostasolle kuin ennen sairastumista. Mutta mistä kannattaa maksaa? Progut® kustantaa noin 8-10 senttiä/lehmä/päiväsuositellulla 10 g:n annostuksella. Vasikoille annostus on 2 g päivässä. Patentoidun valmistusprosessin ansiosta Progut®:in aktiiviset ainesosat vapautuvat tehokkaasti eläimen käyttöön. Progut on jo valmiiksi lisätty moniin teollisiin rehuihimme, mutta se on saatavilla myös Progut® Farm -säkkituotteena, jolloin sen lisääminen ruokintaan myös suoraan tilalla on helppoa.

Kun kaikki on kohdallaan, voimme pitää maitoa tuottavan huippu-urheilijamme terveenä ja pienillä viilauksilla nostaa tulostasoa!