Kyl määki Hankkijalla

Matti ja Teppo päättivät myydä lampaansa pois ja lähtivät Tampereen torille lammasta myymään. Lammas sullottiin mersun takaluukkuun matkan ajaksi. Kun kaupan teon aika sitten tuli, kyseli ostaja Tampereen torilla miksi lammas oli niin alakuloinen, eikä edes määi lainkaan. No siihen Matti totesi, että ”kyl määki Turuus”. Tämä lienee yhtä vanha vitsi kuin se, että ”onks mul kukkaan soittanu”? Tämä ”mulkukka” on kaikkien tuntema Turkulainen.

No vitsit sikseen sillä se ei ole vitsi, että Hankkija on tosissaan satsannut lammasrehu valikoimaan. Viimeisen vuoden aikana on valikoimaan tullut esim. Nuolusanko lampaille. Nimi on toki hieman harhaanjohtava, sillä mun mielestä se on nuolufati vaikka en Turusta enkä Vorssasta olekaan. Vilorock Sheep tuotiin markkinoille keväällä. Vilo on Ypäjällä muinoin ollut ja sittemmin hävinnyt kylä. Rock kuvastaa joko rokkenrol musiikkia tai kalliota/kiveä. Sheep on Lontoon murteella yksiselitteisesti lammas.  Eli summasummarum tarjolla on fati ja kivi. Molemmat sopivat myös luomulampaille kivennäistäydennykseen. Molemmissa on vitskuja. Fati on hieman monipuolisempi. Siinä on myös kaikkien himoitsemaa orgaanista seleeniä.

Karitsa-Krossi mure on myös uutuustuote. Ensin nappulaksi ja siitä sitten murskattu mureeksi. Sopii erityisen hyvin karitsan pieneen kitaan, mutta toki myös aikuisille käypästä kamaa. Saatavilla 30kg pussukoissa, vaikka nettikaupasta 24/7. Koittakaahan muuten toistaa Karitsa-Krossi sanayhdistelmää nopeasti peräkkäin ei muuten taitu ainakaan minulta.  Nyt vilkuilkaa ympärillenne kuuliko kukaan…

Siinä taisi olla tämän vuoden uutuudet lammassektorille. Aina kun puhutaan lampaista, tulee mieleeni, että joskus muinoin ei Suomen Rehulla ”saanut” puhua työaikana lampaista. Myyjien piti keskittyä isompiin ja tuottavimpiin eläinlajeihin. Tänä päivänä tilanne on toinen, lampaista saa ja pitää puhua sekä tarjota tätä kattavaa tuotevalikoimaa lammastiloille. 

Mainittakoon vielä, että juomajauheemme SprayFo Lamb eli todella vapaasti suomennettuna ”suihke esiupseeri karitsoille” elää ja hengittää eli kuuluu toimivaan tuotevalikoimaamme. En malta olla mainitsematta sitä, että Lehmän Pastoja voidaan käyttää ongelmatilanteissa myös lampaille. Käyttömäärät pitää toki mitoittaa elukan painon mukaan. Pastoja kannattaa varata myös lampoloihin. Esimerkiksi Lehmän Pötsi -pasta on oiva apu myös lampaille, jos ei sapuska maita.

Tässä linkki lammasesitteeseen, josta hieman faktaa tähänkin tarinaan.