19.11.2015

Racing Greenline

Hevosen luontainen tapa saada mineraaleja ympäröivästä luonnosta on ohjeena sen geeneissä ja käyttäytymistavoissa. Se ilmenee luonnollisena tapana saven ja hiekan syöntiin. Hevonen syö maata ja hiekkaa myös silloin, jos se on kyllästynyt ja virikkeitä sen elämässä ei ole sille riittämiin. On myös todettu, että mikäli hevoselle tarjotaan heinää ulkona maapohjaisessa tarhassa, tuolloin hevosen ruokaillessa korsien mukana tarhasta kertyy maata ja hiekkaa hevosen ruuansulatukseen. Yleensä hiekka poistuu luonnollista tietä ruuansulatuksen lävitse.

Sosiaalisessa mediassa on uumoiltu Greenline-sinimailaspelletin aiheuttaneen ruuansulatushäiriön kertyneen hiekan muodossa. Asiakkaalle on vastattu puhelinkeskustelussa, että koneellisessa sinimailasen korjuussa korren mukaan saattaa päästä hiekkaa. Se on luonnollisesti mahdollista, koska pellettiin käytetty sinimailanen kasvaa pellolla. Mutta tuotannossa lopputuotteeseen kertyneet määrät ovat hyvin pieniä, alle Eviran määräämien laaturajojen. Ylipäätään hiekan osuus lopputuotteessa on erittäin vähäistä, jos sitä esiintyy, niin todetut määrät ovat olleet prosentin kymmenyksiä, esim. 0,2 % - 0,3 %. EU:n lainsäädännössä säädetty raja-arvo on 3,5 %, jota suurempi määrä tulee ilmoittaa tuoteselosteessa.

Suomessa rehut valmistetaan Eviran kontrolloimana ja Eviran valvonnan alaisuudessa. Evira valvoo ja seuraa koko ajan rehuteollisuuden raaka-ainevarastoja sekä tuotantoa. Evira tekee myös markkinavalvontaa valmiista lopputuotteista ottamalla kaupan hyllyissä olevista tuotteista näytteitä säännöllisesti. Greenlinen noin 20 vuotisen myynnin historian aikana Suomessa ei ole koskaan todennettu sen aiheuttaneen hevoselle ongelmia hiekan kertymisen vuoksi. Tuotteen eurooppalaiselta valmistajalta on varmistettu, että tuotteen kanssa ei ole koskaan ollut ongelmaa, joka olisi aiheuttanut nyt kuvatun kaltaisia suolistohäiriöitä. Teemme myös omavalvontaa, jossa tutkitaan teollisuutemme käyttöön hankitut sinimailaserät. Kaikissa erissä arvot ovat olleet korkeintaan prosentin kymmenyksien tasolla. 

Käytännön esimerkki: Hevosille käytetään kivennäisiä, jotka ovat ilmiasultaan hiekan muodossa. Kivennäisiä hevosille annetaan 50 - 200 grammaa päivässä, eläimestä, rasituksesta ja koosta yms. riippuen.

Jos Greenline säkissä (25 kg) on 0,3% hiekkaa, se on 75 grammaa. Jos Greenlinea tarjoillaan 1- 2 kiloa päivässä, hiekkaa saattaisi kertyä 3 -  6 g / päivä.

Heikki Kankainen
Harraste-eläinten tuoteosaston päällikkö
Hankkija Oy