Hannosten Osandur-vasikalle vauhdikas alku Primo Expertillä

Hannosten tilalla Lehtimäellä Sirkku ja Juha pyörittävät 34 lehmän lypsykarjatilaa. Lypsylehmistä lähes kaikki ovat Ayrshire-rotuisia, mutta Sirkku kertoo, että tavoitteena olisi lisätä selvästi Holstainin osuutta karjassa. Tulevasta karja-aineksesta saammekin hienon esimerkin kun kaksiviikkoinen Holstain-vasikka Osandur pääsee tutustumaan syyskuiseen aamuun.

Osandur on kaksiviikkoiseksi jo erittäin raamikas ja energinen, menohaluja pihalla riittää. Osandur on saanut ensimmäisten päivien ajan ternimaitoa, josta on siirrytty suoraan Primo Expert -juomarehuun. Sirkku kehuu, että juoman vaihto on mennyt ongelmitta, eikä ripulia ole näkynyt talon muillakaan vasikoilla.

Huippukeittiöistä tuttu talousvaaka on kovassa käytössä kun Osandurille mitataan grammalleen oikea määrä Primo Expert -juomajauhetta sekoitettavaksi lämpimään veteen. Expert-juomarehujauheen hyvä sekoittuvuus on Sirkun mielestä tärkeä ominaisuus. Jos juoma ei sekoitu kunnolla ja jää kokkareiseksi, se näkyy heti vasikoiden terveyden heikentymisenä, Sirkku sanoo aikaisempien kokemuksiensa pohjalta.

Vasikka Osandurilla on hyvät tulevaisuuden näkymät edessään. Oikealla juotolla ja maittavalla Primo Starter -alkurehulla tilalla päästään nykyään 700-800 gramman päiväkasvuihin ensimmäisen puolenvuoden aikana. Aikaisemmin maitojuottoa käyttäneet Hannoset toteavat, että vasikoiden ripulit ovat loppuneet lähes kokonaan juomarehuun siirryttyä.

”Hivenaineiden ja vitamiinien saanti on yksi osa kokonaisuudesta, jota ei voi jättää huomioimatta, jotta vasikat voivat hyvin”, Sirkku sanoo. Hän sanoo aavistelleensa, että juomarehuihin on täytynyt olla lisättynä hiveniä ja vitamiineja, sillä ero entiseen on niin suuri. Ja kyllähän se näin on. Juomarehuun on lisätty vasikoiden tarpeiden mukaiset määrät hivenaineita ja vitamiineja, kun puolestaan maitojuotossa hivenaineiden ja vitamiinien jää erittäin paljon alle tarpeen.

Aikaisemmin, silloin kun maitojuotto oli tilalla käytössä, jouduttiin vasikoiden terveysongelmien takia maidon joukossa käyttämään maitohappobakteereita. Näistä huolimatta ripulivasikoita jouduttiin hyvin usein hoitamaan vasikoiden elektrolyyttiliuoksella. Sirkku toteaa mielissään, että säästöä on selkeästi tullut kun maitohappobakteerien käyttö on voitu lopettaa täysin ja ripulin hoidossa käytettävää elektrolyyttiliuostakaan ei ole joutunut aikoihin käyttämään.