Apua pötsiongelmiin Progutin ja Sopivan avulla

Tilan toiminnassa on mukana kaksi sukupolvea. Kuvassa vasemmalla Joonas ja oikealla Juha Ylikahri.

Juha ja Satu Ylikahrin tilalla Siikaisissa otettiin käyttöön tilakohtaisesti suunniteltu Sopivarehu noin vuosi sitten. Ylikahrien tilalla on 56 paikan parsinavetta, ja tilan keskituotos on peräti 11 500 kiloa vuodessa. Lehmien rotuna on pääasiassa holstein.

Aikaisemmin korkeatuottoisimpien lehmien ruoansulatuksen toiminta oli epätasaista ja tämä näkyi usein löysänä lantana. Tämä johti väkisinkin eläinten yleiskunnon heikkenemiseen. Vuodentakaisen kesän ja syksyn havaintojen perusteella Sopivarehuun päätettiin lisätä Progut®- suolistoparannetta ongelman ratkaisemiseksi. Progut tehostaa pötsin toimintaa, ja vahvistaa eläimen omaa vastustuskykyä. Progutin lisääminen on vähentänyt pötsiongelmia merkittävästi.

Aluksi Sopivan ajateltiin olevan kallis ruokintaratkaisu, mutta lopulta ensimmäinen Sopivarehun erä oli samanhintainen kuin aikaisempikin väkirehu. Silloin säilörehun poikkeuksellisen hyvä laatu mahdollisti edullisen, ja silti tilan toiveiden mukaan räätälöidyn rehun. ”Väkirehun täytyy toimia oikein, jotta sitä kannattaa ostaa. Kannattavuuteen tarvitaan korkea tuotos ja terveet lehmät”, toteavatkin Satu ja Juha Ylikahri. ”Sopiva on äärimmäisen kätevä rehujen optimoinnissa”, he jatkavat.

Sopivarehun optimointi säilörehuerien mukaan, sekä oikeat pitoisuudet kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja yhdessä Progutin tasapainottavan vaikutuksen kanssa takaavat nyt hyvän perustan tuotannolle. ”Erityisesti Progut tasaa säilörehuerien vaihtamisen aiheuttamia reaktioita”, tiivistää Juha Ylikahri. Uusi räätälöity rehu on toiminut tasaisen varmasti, kun rehuanalyysit ovat olleet ajantasaiset. Ero näkyi nopeasti yhden pienen analysoimattoman paalierän käytön aikana keväällä: ”Heti huomaa, jos väkirehua ei ole muokattu säilörehun mukaan”, sanoo Juha.

Rehussa maittavuus ratkaisee

Säilörehun kanssa tila tavoittelee korkeaa laatua. Paalirehun säilöntään käytetään reilua happomäärää. Säilörehun maittavuus on yksi tärkeimpiä laatutekijöitä. ”Korkeatuottoisilla lehmillä heikko säilörehun maittavuus johtaa energiavajaukseen, sekä sen myötä tiinehtymisongelmiin ja pidentyneeseen poikimaväliin”, kertoo tilan poika Joonas, joka opiskelee tällä hetkellä maataloutta Helsingin yliopistossa Viikissä. Hän tulee lähiaikoina mukaan tilanpitoon maatalousyhtymän kautta.