09.02.2018

Soijattomasta loppukasvatuksesta lisäarvoa lihasian kasvatukseen ja ruhon laatuun

Hankkija Oy ja Snellmanin Lihanjalostus Oy hakevat yhdessä ratkaisuja sianlihantuotannon soijariippuvuuden vähentämiseksi. Figenin Längelmäen testiasemalla on tutkittu uutta ruokintamallia, jossa loppukasvatuksessa viljaa täydennetään soijattomalla tiivisteellä. Uusi ruokintamalli vähensi soijan tarvetta 7 kg kasvatettua sikaa kohti. Siat kasvoivat hyvin ja ruhojen lihaprosentti sekä lihan laatu paranivat merkittävästi. Tutkimuksen tulokset esitellään tuottajille Snellmanin Sikaseminaarissa Kauhavalla 8.2.2018. Yhteistyön tuloksena markkinoille tuodaan uusi täydennysrehu, Maatiaispossu Superior Tiiviste lihasikojen ruokintaan.

Snellmanin tavoitteena on puolittaa lihantuotannossa tarvittavan soijan määrä vuoteen 2020 mennessä. Soijan käytön vähentämisessä otettiin merkittävä askel syksyllä 2016, jolloin härkäpapu tuli Hankkijan ja Snellmanin yhteistyössä kehittämien Maatiaispossu-täydennysrehujen raaka-ainevalikoimaan. Se vähensi soijan tarvetta 17 % tuotettua lihakiloa kohti. Tavoitteena on lisätä tilojen omaa valkuaistuotantoa ja kehittää ruokintaratkaisuja, jotka tuovat lisäarvoa koko ketjuun aina alkutuotannosta lopputuotteisiin saakka. Yhdessä on mahdollista vaikuttaa kotimaisen valkuaisen viljelyyn ja parempaan hyödyntämiseen ruokinnassa. Lajikevalinnassa tavoitteena on panostaa hyvän valkuaisen omaavien lajikkeiden viljelyyn.

– Soijaton loppuruokinta vähensi soijan tarvetta kolmanneksen verrattuna tavanomaiseen vilja-tiiviste-ruokintaan, ja sikojen hyvä kasvu sekä parempi lihakkuus tuovat lisäarvoa sian kasvattajalle, kertoo Figen Oy:n kehityspäällikkö Kirsi Partanen. – Myönteistä oli havaita soijattoman loppuruokinnan positiivinen vaikutus lihan laatuun. Sillä on suuri merkitys valmistettaessa tuotteita ilman lisättyä fosfaattia, kuten Snellmanin Superior-kinkkua, Partanen toteaa.
– Hankkijalla on parasta osaamista rehujen ja ruokinnan sekä kasvinviljelyn kehittämiseen. Tuotekehitystyömme, ainutlaatuiset innovaatiot sekä laaja yhteistyöverkosto niin kotimaassa kuin ulkomailla tarjoavat vahvan pohjan Snellmanin lihaketjun kilpailukyvylle sekä tuottajan menestymiselle, kertoo Hankkijan rehuliiketoiminnan johtaja Henrik Willberg.
Snellmanin sopimustuottajien rehuista pääosa tuotetaan Hankkijan Seinäjoen rehutehtaassa.